30/10/12

Swindlers’ list?


Ο δημοσιογράφος Βαξεβάνης δημοσιοποίησε μια λίστα με 2.000 ονόματα ανθρώπων που υποτίθεται ότι έχουν καταθέσεις στην Ελβετία. Και λοιπόν; 

Ξέρει κανείς αν η λίστα αυτής της εβδομάδας (που ακούω μάλιστα ότι αφορά καταθέσεις προ του 2000) είναι αυθεντική; Γιατί τον τελευταίο καιρό έχουμε δει λίστες και λίστες – μόνο του Schindler δεν είδαμε ξανά. 

Ξέρει κανείς ποιος και πότε την συνέταξε, είτε αυθεντική είναι αυτή είτε κατασκευασμένη; 

Και από πότε κάποιος που έχει καταθέσεις στο εξωτερικό θεωρείται εκ προοιμίου απατεώνας και φοροφυγάς;


Κι αν τελικά η λίστα αυτή αποδειχτεί μερικώς ή εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη -ειδικά τότε!- ποιος έχει το δικαίωμα, επικαλούμενος μάλιστα την ελευθερία του λόγου και του Τύπου, να δυσφημεί ονόματα ανθρώπων αθώων μέχρι αποδείξεως του εναντίου –το θυμάστε αυτό το γραφικό;– δημοσιοποιώντας τα σ’ ένα ροβεσπιερικό περιβάλλον που διψάει για αίμα και νοσταλγεί γκιλοτίνες και κρεμάλες; Εκτός βέβαια κι αν κατάπιε αμάσητο ένα ζουμερό δόλωμα ή, φευ, είχε άλλα κίνητρα. 


Έτσι κι αλλιώς, στη χώρα του υπερβολικού αντανακλαστικού πάλι χάνουμε το δάσος…

ΒΧ

2 σχόλια:

  1. Φαντάζομαι ότι αν η αρχική λίστα δεν είχε εξαφανιστεί, χαθεί, ή παραπέσει, αυτή τη στιγμή δεν θα σχολιάζαμε τη λίστα του Βαξεβάνη. Ο οποίος καλά έκανε και τη δημοσίευσε. Δεν είπε κανείς ότι είναι απατεώνας όποιος έχει καταθέσεις στο εξωτερικό. Δε θα ήταν όμως κακό να ελεγχθούν και οι συγκεκριμένοι... χωρίς να τρέφω αυταπάτες ότι αυτό θα γίνει ασφαλώς. Ουφ, πάλι γκρινιάζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Kαλά έκανε και τη δημοσίευσε". Μια κουβέντα είναι αυτή. Μπορεί. Υπό προϋποθέσεις.
    Αναρωτιέμαι: αν η λίστα ήταν πλαστή και περιελάμβανε και το δικό σου όνομα, θα έλεγες το ίδιο; Πες με παραδοσιακό, αλλά πιστεύω πως μια τέτοια λίστα θα πρέπει να δημοσιεύεται ΜΟΝΟΝ ΑΦΟΥ η αρχική της προέλευση, η δευτερεύουσα πηγή (γιατί μια λίστα ούτε μόνη της εμφανίζεται, ούτε βέβαια βρίσκεται πεταμένη κάπου, μια "πηγή" τη δίνει για διάφορους λόγους σε κάποιον) και η αυθεντικότητά της εξακριβωθούν και τα στοιχεία της, συμπεριλαμβανομένης της χρονικής περιόδου την οποία η λίστα αφορά, διασταυρωθούν. Όχι νωρίτερα.
    Μπορεί βέβαια όλα αυτά ο καλός δημοσιογράφος να τα έχει ήδη κάνει και να περιττολογώ.
    Τώρα βρίσκομαι στο στοιχείο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή