5/10/12

Ένα υποθετικό σενάριο


Πέρα απ’ τ’ αστεία που, ακόμη κι αν δεν είναι everybody’s… plate of tea, χρειάζεται κι αυτά να υπάρχουν γιατί το άτιμο το Prozac χρειάζεται συνταγογράφηση, θεωρώ την επίσκεψη της κ. Merkel θετική. Και πολύ τολμηρή, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. 

Αυτά λοιπόν έναντι εισαγωγής για όλους όσοι έχετε αρχίσει να αμφιβάλλετε για τις απόψεις μου και να αμφισβητείτε τη… λεπτότητα του χιούμορ μου.

Θα ‘θελα τώρα να μοιραστώ μαζί σας ένα υποθετικό σενάριο.

Έστω λοιπόν ότι η κ. Merkel, την Τρίτη, απαντώντας στην προσφώνηση του κ. Σαμαρά, μας ανακοινώνει ότι είναι εξουσιοδοτημένη από τους δανειστές μας να μας μεταφέρει την χαρμόσυνη είδηση ότι αποφάσισαν όλοι τους, επειδή είμαστε κιμπάρικος λαός και καραμπουζουκλήδες, να διαγράψουν αμέσως όλο μας το χρέος! Μονομερώς, αλλά από τη σωστή μεριά.

Και επειδή, λέει, όλοι στην Ευρώπη σέβονται την ιστορία, τη συμβολή μας στον παγκόσμιο πολιτισμό και τις μοναδικές μας παραδόσεις, ούτε που σκέφτονται, λέει, να μας αποβάλλουν από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και να μη μας νοιάζει, λέει, καθόλου. Μπορούμε, λέει, να μείνουμε γιατί η παρουσία μας είναι ανεκτίμητη, αρκεί να μην τους ζητήσουμε άλλα δανεικά γιατί θα τους φέρουμε, λέει, σε δύσκολη θέση και δεν θα το ‘θελαν όσο κι αν μας αγαπάνε.

Έκτακτα. Μια καλοπροαίρετη ερώτηση μόνο: μπορεί να μου πει κάποιος πώς θα συνεχίσει να υπάρχει, αυτάρκης και αυτόνομη, αυτή η χώρα όταν, χάρη σ’ ένα υπερτροφικό, τεμπέλικο, διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό Δημόσιο το οποίο με τη σειρά του συντηρεί έναν παρασιτικό ιδιωτικό τομέα, συνεχίζει να ξοδεύει περισσότερο απ’ αυτά που εισπράττει;

Έτσι, μπας και βρούμε καμιά άκρη. Γιατί από θεωρίες, «κάτω», «έξω», «δεν θα περάσει», «Γουδή» και «κρεμάλες» χορτάσαμε, φτάνει πια.

ΒΧ

14 σχόλια:

 1. Στις αρχές του προηγούμενου αιωνα κάποιοι Ελληνες κατάφεραν να μας διώξουν από τη Μικρά Ασία μετά από 4.000 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Αυτή τη φορα μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία και να μην υπαρχει Γουδή να δικαστούν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε ήταν αυτό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τι λόγια θελεις να σου πω οταν προαναγγελουν τη φορολόγηση του φυσικού αερίου στα αυτοκίνητα παγώνοντας τον μοναδικό κλάδο που στήριζε το χώρο, οταν σχεδιάζουν την επιβολη φόρου στο κρασι που είναι ήδη ακριβο λογω μικρής παραγωγής στην Ελλάδα και οταν υπαρχει αυτή τη στιγμη παροξυσμός ρουσφετολογικων προσλήψεων στην ανώτερη μισθολογικη βαθμίδα του Δημοσιου; Οτι για όλα φταινε οι δημόσιοι υπάλληλοι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ναι, για τα περισσότερα. Συν το μοντέλο της φτηνής ανάπτυξης και εύκολης κονόμας που η χώρα συντηρούσε χρόνια τώρα. Η αρπαχτή. Η φοροδιαφυγή. Ο παρασιτισμός σε κάθε εξουσία. Το βόλεμα. Θες κι άλλα; Ενώ, ο «κοσμάκης» βέβαια ποτέ του δεν φταίει. Δεν πα’ να μην πληρώνει φόρους, να μη ζητάει αποδείξεις, να μολύνει τα πάντα, να καίει για να χτίσει στα καμένα, να ζητά διορισμούς για τα καμάρια του, να ψηφίζει όσους δωροδοκεί αντί για όσους θα τον ξεβολέψουν…
  Στην ερώτηση όμως που έκανα ούτε συ απαντάς. Πώς θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε χωρίς δανεικά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Στο υπάρχον πολιτικο συστημα ή σε άλλο; Στον καπιταλισμό ο δανεισμός είναι δεδομένος, οι όροι είναι αυτοί που αλλάζουν. Για τον κοσμάκη συμφωνω αλλά είμαι πλέον πεπεισμένος ότι αυτόν ακριβως τον κόσμο θέλουν. Οι υπόλοιποι είναι περιθωριακοί και ακραίοι ή στην καλύτερη περίπτωση ρομαντικοί και γραφικοι που στέκονται "εμπόδιο" στην ανάπτυξη. Κανείς δεν θα έχτιζε στα καμένα αν κατεδαφιζαν τα αυθαίρετα. Ειλικρινα δεν έχω αποφασισει ακομα αν με ενοχλεί περισσότερο αυτος που το χτίζει η αυτος που το επιτρέπει. Τελευταία βέβαια διαβάζουμε οτι ο πρώτος και ο δεύτερος ήταν συχνά το ιδιο πρόσωπο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Με όποιο σύστημα εσύ θες, αν υπάρχουν κι άλλα πια. Και με όποιους όρους προτιμάς, αρκεί αυτοί να μην είναι του τύπου "δώσε και μένα μπάρμπα κι όποτε έχουμε θα σας επιστρέφουμε κι από λίγα, αλλά, ξηγημένα, άτοκα, έτσι;"
  Ξαναρωτάω λοιπόν: πώς θα "έχουμε" και πώς θα συνεχίσει να υπάρχει η χώρα όταν, ακόμα κι αν μας διαγράψουν όλα μας τα χρέη, ακόμα κι αν μας αφήσουν να μείνουμε στο ευρώ και την ΕΕ, το πρωτογενές της έλλειμα παραμένει σήμερα πάνω από 3 δισ., νομίζω;
  Άμα σου λέω "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αφού τελικά συμφωνουμε, γιατί θές να διαφωνούμε; Είναι δυνατόν να επικαλούμαστε τέτοιους αριθμούς για να συζητάμε; Δηλαδή πρέπει να σου απαντησω ότι με 7% ύφεση, το ΑΕΠ συρρικνώνεται, τα έσοδα συρρικνώνονται και τελικά καταλήγεις να κυνηγάς την ουρά σου. Ωστόσο αν ο βασικός σου προβληματισμός είναι τα 3 δις, θα σου απαντήσω. Να εισπράξουν ανεξόφλητες οφειλές και χρέη προς το Δημόσιο. Να βρούνε τους μαύρους λογαριασμούς. Να ελέγξουν το λαθρεμπόριο στα καύσιμα (δε μπορεί κάποιος τροπος θα υπαρχει). Να σου υπενθυμίσω ότι προεκλογικά ελεγαν ότι αν δεν πάρουμε τη δοση μέχρι τον Ιούλιο δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και δεν θα εχουμε λεφτά να αγοράσουμε πετρελαιο για τη χωρα. Σημερα λενε οτι θα παρουμε τη δοση ή μέρος αυτής περί τα τέλη Νοεμβρίου! Δεν αισθάνεσαι τον εμπαιγμό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Τον αισθάνομαι. Και; Και μέχρι να τα κάνουν όλα αυτά εμείς τι κάνουμε; Η δική μου γνώμη είναι ότι, για λόγους που και εγώ και άλλοι έχουμε εκθέσει μέχρι ναυτίας, είμαστε σε αδιέξοδο. Και η μόνη "διέξοδος" που εγώ βλέπω είναι να τηρήσουμε "τα συμφωνημένα". Αν έχει κάποιος άλλη συγκεκριμένη πρόταση ας την καταθέσει - λύση θέλουμε.
  Η κ. Παπαρήγα, ας πούμε, είπε "δεν πληρώνουμε τίποτε κι έξω από παντού". Ο κ. Τσίπρας πρότεινε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη. Με ποια λεφτά; Των φονιάδων των λαών, του Τσάβες, του Πούτιν, των Κινέζων, τίνος;
  Άσ' το, το κουράσαμε. Go ride!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Είστε, όλοι οι μέχρι ναυτίας, πολίτες για τους οποίους θα "πλήρωνε" οποιαδήποτε κυβέρνηση. Να δεχτούμε δηλαδή αδιαμαρτύρητα τη μοιρα μας και να καθίσουμε να παρακολουθουμε το αδιέξοδο να μεγαλώνει από συμφωνιες που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την έλλειψη διεξόδου. Οι συνταξιούχοι, ας πουμε, τι πρέπει να πουνε "δε βλέπω άλλη λύση από το να μου κόψετε τη σύνταξη, τα φάρμακα και την ιατρική περίθαλψη;" Αλήθεια ο Τσάβες γιατί είναι φονιάς των λαών;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μαζί σου. Σ' όλα. Αν και προσπαθώ να μη προσβληθώ με το σχόλιο. Θέλω εγώ να πληρώνω φόρους χωρίς αντίκρισμα; Θέλω να πληρώνω κάθε χρόνο όλο και περισσότερα χαράτσια; Θέλω να μου περιορίζουν τη σύνταξη; Θέλω να μη ξέρω πώς και πού θα εργαστεί το παιδί μου; Θέλω να ζω σ' ένα κράτος που δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει; Θέλω να είμαι άνεργος; Πιστεύεις ότι μπορούν να εκλείψουν αυτά με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ας πούμε; Και ωραία. Να μην είναι λύσεις οι εύκολες περικοπές στους μικρομεσαίους και τους αδύναμους. Να τα πληρώσουν όλα οι έχοντες. Με φορολογία 90%. Ποιος δεν θα τα μαζέψει όμως και θα φύγει την άλλη μέρα; Ποιος δεν θα βγάλει τα λεφτά του έξω;
  Άλλη πρόταση δεν ακούω για το αύριο, από κανέναν. Έστω και με αποπληρωμένο ή σβησμένο χρέος. Μόνο αντιρρήσεις και διαμαρτυρίες, ναι εύλογες οι περισσότερες, με τις οποίες, για εκατοστή φορά, συμφωνώ. Μη λέμε τα ίδια και τα ίδια.
  Όσο για τον Τσάβες, μάλλον δεν με καταλαβαίνεις πια. Το κόμμα μετά το φονιάδες των λαών, δεν είναι επεξηγηματικό, μόνο διαζευτικό, ή οπως διάολο το λένε. "Φονιάδες των λαών" είναι οι Αμερικάνοι, αλλά ήσουν μάλλον μικρός όταν το φώναζαν στους δρόμους αυτοί που τώρα ζητούν "κρεμάλα για τους δοσίλογους".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Η Γερμανία όλον αυτόν τον καιρό έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει ώστε να προσφέρει στους πολίτες της. Ποτέ δεν πήρε μια απόφαση ευνοϊκή για την Ελλάδα χάνοντας ένα ευρώ για το καλό της. Εαν κέρδιζε ένα ευρώ παραπάνω στέλνοντας την Ελλάδα εκτός ευρώ θα το είχε κάνει. Επαναλαμβάνω ορθά πράττει δουλεύοντας για τα συμφέροντα του λαού της. Εμείς όμως δεν έχουμε κανέναν λόγο να την ευχαριστήσουμε για τίποτα και δεν θέλουμε να ακούσουμε λέξη για αλληλεγγύη.
  Για την κατάντια μας είμαστε υπεύθυνοι εμείς εξ ολοκλήρου και όχι φυσικά η Μέρκελ και συμφωνώ για όσα αναφέρετε στην σχέση κράτους και κοσμάκη, έχουμε όμως πιά αρκετούς λόγους να κατέβουμε στον δρόμο και ουρλιάξουμε για την ανομία και τον εμπαιγμό που κρύβεται καλά πίσω απο τις λέξεις Σύνταγμα , δικαστήρια , επιτροπές , πειθαρχικά συμβούλιά κτλ.
  Πρέπει να μας ψεκάζουν αιθέρα από καλαματιανό φυτό , δεν εξηγείται αλλιώς οτι ακούμε πρώην πρωθυπουργό να λέει ότι είχε ένα στικάκι που έλαβε από τον υπουργό οικονομικών της Γαλλίας με 2000 απατεώνες πιθανότατα και να το έχει ως αντικείμενο στο γραφείο της γραμματέας του!!!!!!!!
  Πραγματικά οργίζομαι τόσο που έχει διαταραχθεί ο ειρηνικός εαυτός μου. Νοιώθω όπως όταν θέλεις να κατέβεις από το αμάξι και να πλακώθεις στο ξύλο τον μπροστινό και όσες φάμε όσες ρίξουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ευχαριστώ για τον κόπο που κάνετε να σχολιάζετε. Το ίδιο οργισμένος, πιστέψτε με, είμαι κι εγώ μ' όλους αυτούς που κι εγώ ψήφιζα όλον αυτό τον καιρό. Αλλά προσπαθώ να 'μαι πιο ψύχραιμος γιατί τα τελευταία 20 χρόνια είμαι σε επικίνδυνη ηλικία. Για μια ακόμη φορά λοιπόν: να κατεβούμε στους δρόμους, να ουρλιάξουμε για όλα αυτά Γιάννη, να φάμε και φάπες. Ωραία. Και μετά τι; Σ' αυτό ακόμα να πάρω απάντηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Jiargian22412


  Δημόσιες υπηρεσίες ανοιχτές 8-6 για να δουλεύουν σε βάρδιες. Μεγιστος μισθος ΔΥ 2500 (για διευθυνταδες, παραρτρεχαμενους κλπ). Αφορολόγητο 13.000 και 20.000 . Ανώτατος φορολογικος συντελεστής εισοδηματος 30%. Φοροαπαλλαγές για επενδύσεις και εταιρείες ελλήνων επιχειρηματιών. Κλείσιμο συμφωνίας Μπουργκας-Αλεξανδρούπολη. Βουλευτές 150. Κατοχύρωση ΠΟΠ αγροτικών προϊόντων για προώθηση εξαγωγών. ΦΠΑ στο 21%, τρόφιμα στο 9%. Εισφορά σε όσους έχουν πάνω απο 3 ακίνητα άνω των 200.000 συνολικής αξίας ή κινητά άνω των 100.000.

  Αυτα για αρχή. Το σίγουρο είναι (και σας το λέω με βεβαιότητα ) ότι το μεγαλύτερο ποσοστό νέων θα επέστρεφε για να βοηθήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Μακάρι όλα αυτά, με τα οποία γενικά συμφωνώ, να μπορέσουν μια μέρα να εφαρμοστούν. Και μακάρι να γυρίσετε όλοι πίσω σε μια πραγματικά αναγεννημένη χώρα με μια αληθινή μεταπολίτευση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή